Over kurk

Kurk is een natuurlijk materiaal dat uit de bast van kurkeiken kan worden gewonnen zonder de boom te beschadigen, waardoor verschijnselen als ontbossing of schade aan ecosystemen worden vermeden. De winning van kurk heeft weinig impact op het milieu en de levenscyclus, van kurkeik tot afvalverwerking, is zeer duurzaam.

Het productieproces van kurk bestaat uit verschillende stappen, allemaal met een lage impact op het milieu: de schors wordt gewonnen uit kurkeiken volgens de richtlijnen van strikte specificaties zonder de boom te beschadigen, die blijft groeien en nieuwe schors produceert. De geëxtraheerde schors wordt in de zon gedroogd om het vocht te verwijderen en vervolgens vermalen tot korrelvorm in het kurkproductieproces, zonder het gebruik van chemische additieven of synthetische behandelingen.


Kwaliteiten van kurk

   Duurzaam

Kurk is koolstofnegatief met een zeer lage opgeslagen energie, volledig recyclebaar, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.

   Akoestisch

Door zijn structuur heeft kurk akoestische eigenschappen die afhankelijk zijn van de dikte en vorm van het product. Al onze producten van kurk hebben akoestische tests ondergaan in een gecertificeerd laboratorium in Nederland en de rapporten zijn te vinden in de downloadmap.

   Thermische isolatie

Kurk kan worden gebruikt als thermische isolatie die biocompatibel is, een aantastingsfactor van 0 heeft en geen insecten en knaagdieren aantrekt. Een ander voordeel van kurk als muurisolatie is dat het de verspreiding van bacteriën en schimmelvorming op de muren tegengaat.

   Brandvertragend

Kurk is van nature brandvertragend. Het brandt zonder vlam en geeft geen schadelijke stoffen af. Het is bestand tegen temperaturen tussen -180°C en +120°C (-292°F en 248°F).

   Hypoallergeen

Dit materiaal absorbeert geen stof, is veilig voor astmapatiënten en bevat geen allergenen.

   Durable

Het is goed dimensionaal stabiel, waterdampdoorlatend en drukvast. Bovendien is kurk niet gevoelig voor knaagdieren en reageert het niet op chemische stoffen.

Contact us